O Banjoj Luci

HomeO namaO Banjoj Luci
HomeO namaO Banjoj Luci

O Banjoj Luci

Banja luka je najveći grad Republike Srpske, a drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini, poznat po mitskoj činjenici da u njemu živi sedam žena na jednog muškarca. Britanski časopis Gardijan je napisao u jednoj reportaži o Banjaluci da je to grad „čiji stanovnici žive u kafićima“, navodeći da u mjestu od samo 200000 stanovnika postoji više od 1000 kafića i barova. Prva kafana u Banjaluci otvorena je još davne 1617. godine.

Zbog velikog broja zelenih površina, parkova i aleja Banja Luka nosi epitet grada zelenila. Banja Luka se prostire na obije strane rijeke Vrbas, koja je simboličan centar svih dešavanja u našem gradu. Grad je okružen brdima i prosječna nadmorska visina ovog područja je 163m. Klima je umjereno kontinentalna uz uticaj klime panonskog pojasa. Rijeka Vrbas, sa svojom modro-zelenom bojom jedna je od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini. Ako ste avanturističkog duha na ovoj rijeci možete da odvezete rafting, kajaking, kanuing i kanjoning. Najduža ruta sa aktivnosti na divljim vodama je 21km, sa jedinstvenom mogućnošću noćnog spuštanja kroz osvijetljeni kanjon Tijesno. Banja Luka je 2009. godine bila domaćin Svjetskog prvenstva u raftingu, a početkom ove godine proglašena je za šampiona sportskog turizma.

Tvrđava Kastel nalazi se u središnjem dijelu grada, na lijevoj obali rijeke. U blizini Kastela nalazi se Safikadin grob, koji je vremenom postao pravo ljubavno „svetilište“. Tu mlade djevojke pale svijeće za sreću u ljubavi. Kad se krene od Kastela prema centru grada prolazi se kroz banjalučku Gradsku tržnicu. U blizini Tržnice nalazi se robna kuća Boska, svojevremeno najveća robna kuća u bivšoj SFRJ, a ispred nje je glavni gradski trg – Trg Krajine na kome se nalazi memorijalna ploča katastrofalnog zemljotresa u Banjoj Luci iz 1969. godine, sa iskrivljenim satom na kome je vrijeme zaustavljeno u trenutku potresa. Šetalište „Gospodska ulica“ sa zgradama starog tipa gradnje i kulturno istorisjki spomenici čine naš grad veoma posebnim.

Banja Luka se može pohvaliti najstarijom hidroelektranom na Balkanu. Monasi iz reda Trapista su je izgradili 1899. godine, pa je prva sijalica u Banjoj Luci zasijala 8 godina prije nego u Zagrebu. Ako se odlučite za dolazak u Banju Luku svakako vam savjetujemo da posjetite, u neposrednoj blizini hidroelektrane, poznati samostan Trapista (katolički manastir Marija Zvijezda). U manastiru se jos od davne 1872. godine krenulo sa proizvodnjom sira trepista po kome je ovaj dio grada i dobio ime. Po Banjoj Luci je nazvana jedna cijela pokrajina u Italiji (ili je možda obrnuto, ko zna...). bilo kako bilo naša, bosanska, Banja Luka je prelijepa baš kao i ona italijanska Bagni di Lucca. Kada je riječ o kulturnim institucijama Banja Luka ima sve - Banski dvor, Dom omladine, Narodno pozorište, Pozorište Jazavac, Dječije pozorište, Multipleks Palas, Muzej Republike Srpske, Muzej savremene umjetnosti, Gradsku i Univerzitetsku biblioteku, Univerzitet.